Bogactwo roślin jest naszym życiem. To one właśnie tworzą pozytywną aurę, która zdrowotnie wpływa nie tylko na nasz organizm, ale i naszą duszę. Są one podstawą naszej ewolucji, cywilizacji i kultury. Karczoch jest jedną z wielu cudownych darów natury. W nim bowiem zawarta jest "magiczna" substancja zwana cynaryną.
Posiada ona właściwości stymulujące opróżnienie pęcherzyka żółciowego z kamieni, poprawia regenerację wątroby i wpływa bardzo skutecznie na procesy jej dokrwienia. Oprócz tego jest naturalnym hamulcem syntezy cholesterolu w wątrobie.
Jej lecznicze właściwości sprawiają, że skutecznie usuwa trójglicerydy, chroni komórki wątroby przed działaniem toksykologicznym. Karczoch jest dla naszego organizmu bardzo cenny. Zawiera dużą liczbę antyoksydantów jak i flawonoidy, garbniki, sterole, a także rozległą paletę witamin takich jak witaminy z grupy B, witaminy A, C, E i K. Jeśli chodzi o zasób minerałów, to możemy tutaj wymienić takie jak fosfor, potas, żelazo i wapń. Już w XVIII wieku z zapisów klasztornych Benedyktynów wynika, że wyciąg z liści karczocha odnosił znaczącą role w procesie leczenia żółtaczki.
Dzisiaj w polskim lecznictwie wprowadza się różne preparaty, których głównym składnikiem jest właśnie wyciąg suchy z ziela karczochów. Preparaty te odnoszą sukcesy w różnych przypadkach chorobowych, a przede wszystkim stosowane są przy powikłaniach związanych z kamicą żółciową, martwicą wątroby, jak i w leczeniu dolegliwości samego pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Ogólnie można stwierdzić, że działanie karczocha jest wielowymiarowe. Wspomaga on wątrobę regulując jej metabolizm i szereg jej stanów zapalnych. Pozytywnie wpływa na zaburzenia przemiany żółciowej. Jest podporą w przypadku niewydolności nerek. Szereg badań naukowych dowiódł, że działa on również antycholesterolowo i antyutleniająco.