Imbir ma całe mnóstwo korzystnych dla ciała właściwości leczniczych i w wielu kulturach (np. w krajach Azji) stanowi bardzo ważny element wzmacniający odporność, a także dodający wigoru i witalności.
Zawarte w nim olejki eteryczne, m. in. zingiberol, zinferon i gingerol sprawiają, że smakuje, jak smakuje - jest palący i lekko gorzki. Nie każdemu smak imbiru przypadnie do gustu, ale na szczęście w aptekach są wyciągi z tego korzenia zamknięte w kapsułkach, dla tych, którzy wolą prostsze i szybsze rozwiązania.
Moim zdaniem warto choć przez miesiąc codziennie spożywać imbir i obserwować rezultaty - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że po zaobserwowaniu korzyści nie zaprzestaniemy na tych 30 dniach i włączymy tę wspaniałą przyprawę do diety codziennej.
Jakie imbir ma właściwości lecznicze i na co konkretnie działa?
Imbir na trawienie
Imbir zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, przez co zapobiega ciężkości po zjedzeniu tłustych pokarmów, neutralizuje wzdęcia, a także może pomóc wzmocnić apetyt. Niektóre osoby sądzą, że imbir nie jest zalecany osobom z wrzodami i refluksem, ze względu na swój ostry charakter - guzik prawda. Szacuje się, że może być nawet 6 razy skuteczniejszy od leków przepisywanych na te przypadłości. Dlaczego więc mielibyśmy się go obawiać? W naturze drzemie ogromna moc, którą można z czystym sumieniem wykorzystywać do woli. Omawiana przyprawa pomoże przyśpieszyć metabolizm, co przełoży się na szybsze usuwanie toksyn i łatwiejsze kontrolowanie wagi. Dodatkowo imbir ma działanie przeciwwymiotne. Zaleca się go osobom stosującym chemioterapię, a także (w małych dawkach, tzn. około 10 gramów dziennie) kobietom w ciąży. Badania wykazały, że przyprawa ta nie jest w żaden sposób groźna dla dziecka, co bardzo istotne. Co więcej - pojawiają się głosy, że może nawet wspomagać rozwój płodu. Imbir bardzo dobrze łagodzi objawy choroby lokomocyjnej, morskiej i lotniczej. Jeżeli lubisz jego smak, spożywanie go nie powinno stanowić problemu. Jeżeli natomiast ci nie podchodzi, lepiej kup wspomniany wcześniej koncentrat, aby dodatkowo nie prowokować wymiotów.
Imbir na serce i stawy
Wykazano, że imbir ma właściwości przeciwobrzękowe i przeciwzapalne. Jest to bardzo istotne dla serca, ponieważ ludzie przez dietę bogatą w cholesterol i wapń (nadmiar wapnia w diecie przy jednoczesnym braku magnezu i boru odkłada się nie w kościach a w tkankach miękkich, szczególnie w nerkach i naczyniach krwionośnych) często mają stany zapalne tętnic, nawet o tym nie wiedząc. Zapalenia te powodują zwężenie się średnicy naczyń krwionośnych, co może prowadzić do niedokrwienia mięśnia sercowego i podwyższenia ciśnienia. Właściwości przeciwzapalne imbiru łagodzą lub zapobiegają zapaleniom stawów. Imbir znacząco przyśpiesza czas regeneracji mięśni po wysiłku, toteż może być z powodzeniem włączony do diety jako środek skracający czas leczenia zakwasów. Warto wspomnieć, że imbir ułatwia przepływ krwi, co stanowi jeszcze jeden czynnik ochrony przed chorobą wieńcową serca, udarem, czy też anemią. Jakby tego było mało, związki zawarte w tym korzeniu hamują zlepianie się płytek krwi, co stanowi element prewencji (zapobiegania) zakrzepom. Można również, włączając imbir do diety, zapobiegać żylakom (w tym hemoroidom), łagodzić PMS, czy też korzystać z niego jako afrodyzjaku. Imbir ma właściwości rozgrzewające, co ceni się szczególnie zimą. W lecie może powodować wzmożoną potliwość, ale nie wzmacnia zapachu potu, co stanowi duży plus.
Imbir na odporność
Wykazano, że imbir ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Jest doskonałym, naturalnym i przede wszystkim bezpiecznym lekiem na przeziębienia i wszelkie stany osłabienia organizmu. Pomaga zwalczać patogeny, które mamy w jelitach, przez co przeważają tam te dobre szczepy bakterii. Jest to niesamowicie ważne, ponieważ te złe szczepy powodują gnicie pokarmów, co z kolei przekłada się na dostawanie się toksyn do krwiobiegu, a także są przyczyną gazów i złego samopoczucia. Badania wykazały bardzo istotne korzyści z zachowania zdrowej flory jelitowej - mniejsze ryzyko wszelkich nowotworów, lepsza odporność, szybsza regeneracja, a także dużo lepszy humor. Widzisz więc, że zdrowe bakterie się przydadzą. Imbir usuwa także grzyby i pomaga pozbywać się pasożytów. Jest bogaty w przeciwutleniacze, czyli spowalnia proces starzenia się, nie daje szans nowotworom, przyczynia się do szybszej odnowy sił podczas snu i niweluje negatywne skutki stresu. Gorąca woda z plastrem bądź dwoma łyżeczkami sproszkowanego imbiru doskonale radzi sobie jako płyn do płukania jamy ustnej- zarówno w celach zwalczania bólu gardła, jak i nieprzyjemnego zapachu z ust.
Imbir na umysł i pozostałe korzyści
Wykazano, że imbir ma też korzystny wpływ na mózg - poprawia jego ukrwienie, co przekłada się przede wszystkim na większą koncentrację, a także prawdopodobnie na zdolność nauki i zapamiętywania. Imbir zapobiega demencji starczej poprawia zdolność do wykonywania pracy umysłowej, jak i fizycznej. Przyjmowany regularnie zmniejsza częstotliwość i nasilenie ataków migreny. Inną zaletą imbiru jest fakt, że reguluje poziom cukru we krwi, co sprawia, że chroni nas przed cukrzycą i otyłością. Na sam koniec warto wspomnieć, że imbir pomaga spalać tkankę tłuszczową, poprawia stan cery (przede wszystkim zapobiega trądzikowi) i u niektórych osób wspomaga rzucanie palenia.