Gorczyca znana jest przede wszystkim jako przyprawa, choć wśród jej składników nie brak substancji wyjątkowo korzystnych dla ludzkiego zdrowia. Gorczyca wyjątkowo prosta w uprawie, a jej nasiona są doskonałym źródłem białka, tłuszczu oraz aromatycznych olejków lotnych.
Popularna gorczyca, występująca na całym świecie w kilku odmianach, znana jest nam przede wszystkim jako podstawowy składnik musztard. Tak ważny dodatek do potraw, jakim jest musztarda, powstaje z nasion gorczycy. Można w tym celu wykorzystać zarówno nasiona gorczycy czarnej (popularnej w południowej części Europy), gorczycy białej (rośliny bardzo powszechnej w rejonie śródziemnomorskim) lub goryczy sarepskiej, która szczególnie popularna jest na terenach byłego Związku Radzieckiego oraz w Azji Południowej i Wschodniej.
Z tej gorczycy powstaje dobrze znana z ostrego smaku musztarda rosyjska. Z innych odmian tej przyprawy ogromną popularnością cieszy się też musztarda Dijon, której podstawowym składnikiem są nasiona gorczycy czarnej oraz moszcz winny. Łagodnym, lekko ziołowym smakiem może z kolei urzec bardzo wysoko oceniana przez smakoszy musztarda bawarska. To tylko niektóre z rodzajów musztard, której do tej pory powstało około stu gatunków.
Musztarda nie jest jednak jedynym produktem, w którym można zetknąć się z nasionami gorczycy. Są one dość częstym składnikiem hinduskich przypraw. Gorczyca może być też wykorzystywana jako przyprawa niezwykle pomocna przy sporządzaniu marynat, można ją także wykorzystać jako naturalny środek aromatyczny podczas produkcji kiełbas.