Żyworódka to roślina o bardzo cennych właściwościach leczniczych, bowiem jej liście zwierają mnóstwo cennych dla zachowania zdrowia substancji. Roślina pochodzi z Madagaskaru, ale ze względu na łatwą uprawę idealnie sprawdza się jako roślina doniczkowa.
Żyworódka może byś stosowana zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie, między innymi w formie okładów z liści, soku, soku konserwowanego spirytusem. Ze względu na swoje wszechstronne działanie polecana jest szczególnie na trudno gojące się rany, oparzenia, odleżyny, stany zapalne, choroby skóry. Poza tym regeneruje i wzmacnia organizm, jest więc polecana osobom po długotrwałych chorobach, operacjach. Przyspiesza likwidację wszelkich infekcji, łagodzi bóle reumatyczne, jest skuteczna w leczeniu paradontozy, zapalenia spojówek i błon śluzowych przewodu pokarmowego. Najlepsze właściwości ma roślina ponad roczna. Przed używaniem liści, należy kilka dni wcześniej zaprzestać podlewania rośliny.
Dolegliwości:
- angina, przeziębienie, katar,
- trudno gojące się rany, odleżyny, wrzody
- stłuczenia,
- swędzenie skóry,
- wysoki poziom cukru,
- przykry zapach stóp,
- przykry zapach z ust,
- zgaga,
- bóle głowy, bóle reumatyczne, bóle kręgosłupa,
- paradontoza.
Sok z żyworódki
Zmiażdżyć oberwany liść, wycisnąć sok przez sterylną gazę. Do zgniatania liścia i wyciskania soku używać drewnianych łyżek lub tłuczków.
Macerat z żyworódki
6 łyżek pociętych drobno liści żyworódki zalać 2 szklankami przegotowanej, wystudzonej wody. Odstawić na 12 godzin. Zażywać przez tydzień po 1/2 szklanki 3 razy dziennie przed posiłkami. Stosuje się profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności.
Nalewka z żyworódki
Liście rośliny przetrzeć wilgotną ściereczką, zawinąć w papier i przechować w lodówce 5-7 dni. Po tym czasie wycisnąć sok, przesączyć przez gazę i do 1/5 objętości soku dodać 4/5 objętości spirytusu. Tak przygotowana nalewka służy do dezynfekcji ran i skaleczeń. W celach kosmetycznych wymieszać sok ze spirytusem salicylowym, co znacznie obniży koszty produkcji. Przy łupieżu, zapaleniu łojotokowym skóry stosować 3 razy w tygodniu wcierając wacikiem we włosy i skórę.
Papka z żyworódki
Zerwane liście przetrzeć wilgotną szmatką, zawinąć w papier i przechować w lodówce 7 dni. Następnie przetrzeć przez sitko i wymieszać z płynnym miodem pszczelim w stosunku 1:4. Dodać nieco soku z cytryny lub cukru waniliowego do poprawy smaku i zapachu. Przechowywać w lodówce do 3 dni. Podawać dzieciom od 6 roku życia 1 łyżeczkę 3 x dziennie przy anginie, zapaleniu gardła, dziąseł, zapaleniu oskrzeli i płuc, ucha i innych infekcjach. Profilaktycznie 1-2 łyżeczki dziennie przez miesiąc, po czym zrobić przerwę. Dla dzieci powyżej 12 roku życia i dorosłych po 2 łyżeczki 3 x dziennie.
Maść z żyworódki
2 łyżki oleju kokosowego wymieszać z 1 łyżeczką przecedzonego przez drobne sitko soku z żyworódki. Nacierać chorobowo zmienione miejsca. Przy pękaniu naskórka dłoni lub stóp zaleca się smarować na noc, nakładając bawełniane rękawiczki bądź skarpetki.