?yworódka pierzasta?yworódka to ro?lina o bardzo cennych w?a?ciwo?ciach leczniczych, bowiem jej li?cie zwieraj? mnóstwo cennych dla zachowania zdrowia substancji. Ro?lina pochodzi z Madagaskaru, ale ze wzgl?du na ?atw? upraw? idealnie sprawdza si? jako ro?lina doniczkowa.

?yworódka mo?e by? stosowana zarówno wewn?trznie jak i zewn?trznie, mi?dzy innymi w formie ok?adów z li?ci, soku, soku konserwowanego spirytusem. Ze wzgl?du na swoje wszechstronne dzia?anie polecana jest szczególnie na trudno goj?ce si? rany, oparzenia, odle?yny, stany zapalne, choroby skóry. Poza tym regeneruje i wzmacnia organizm, jest wi?c polecana osobom po d?ugotrwa?ych chorobach, operacjach. Przyspiesza likwidacj? wszelkich infekcji, ?agodzi bóle reumatyczne, jest skuteczna w leczeniu paradontozy, zapalenia spojówek i b?on ?luzowych przewodu pokarmowego. Najlepsze w?a?ciwo?ci ma ro?lina ponad roczna. Przed u?ywaniem li?ci, nale?y kilka dni wcze?niej zaprzesta? podlewania ro?liny.

Dolegliwo?ci:

  • angina, przezi?bienie, katar,
  • trudno goj?ce si? rany, odle?yny, wrzody
  • st?uczenia,
  • sw?dzenie skóry,
  • wysoki poziom cukru,
  • przykry zapach stóp,
  • przykry zapach z ust,
  • zgaga,
  • bóle g?owy, bóle reumatyczne, bóle kr?gos?upa,
  • paradontoza.

Sok z ?yworódki

Zmia?d?y? oberwany li??, wycisn?? sok przez steryln? gaz?. Do zgniatania li?cia i wyciskania soku u?ywa? drewnianych ?y?ek lub t?uczków.

Macerat z ?yworódki

6 ?y?ek poci?tych drobno li?ci ?yworódki zala? 2 szklankami przegotowanej, wystudzonej wody. Odstawi? na 12 godzin. Za?ywa? przez tydzie? po 1/2 szklanki 3 razy dziennie przed posi?kami. Stosuje si? profilaktycznie w celu wzmocnienia odporno?ci.

Nalewka z ?yworódki

Li?cie ro?liny przetrze? wilgotn? ?ciereczk?, zawin?? w papier i przechowa? w lodówce 5-7 dni. Po tym czasie wycisn?? sok, przes?czy? przez gaz? i do 1/5 obj?to?ci soku doda? 4/5 obj?to?ci spirytusu. Tak przygotowana nalewka s?u?y do dezynfekcji ran i skalecze?. W celach kosmetycznych wymiesza? sok ze spirytusem salicylowym, co znacznie obni?y koszty produkcji. Przy ?upie?u, zapaleniu ?ojotokowym skóry stosowa? 3 razy w tygodniu wcieraj?c wacikiem we w?osy i skór?.

Papka z ?yworódki

Zerwane li?cie przetrze? wilgotn? szmatk?, zawin?? w papier i przechowa? w lodówce 7 dni. Nast?pnie przetrze? przez sitko i wymiesza? z p?ynnym miodem pszczelim w stosunku 1:4. Doda? nieco soku z cytryny lub cukru waniliowego do poprawy smaku i zapachu. Przechowywa? w lodówce do 3 dni. Podawa? dzieciom od 6 roku ?ycia 1 ?y?eczk? 3 x dziennie przy anginie, zapaleniu gard?a, dzi?se?, zapaleniu oskrzeli i p?uc, ucha i innych infekcjach. Profilaktycznie 1-2 ?y?eczki dziennie przez miesi?c, po czym zrobi? przerw?. Dla dzieci powy?ej 12 roku ?ycia i doros?ych po 2 ?y?eczki 3 x dziennie.

Ma?? z ?yworódki

2 ?y?ki oleju kokosowego wymiesza? z 1 ?y?eczk? przecedzonego przez drobne sitko soku z ?yworódki. Naciera? chorobowo zmienione miejsca. Przy p?kaniu naskórka d?oni lub stóp zaleca si? smarowa? na noc, nak?adaj?c bawe?niane r?kawiczki b?d? skarpetki.