Aronia

AroniaAronia jest jednym z najchętniej wybieranych owoców, w dużej mierze ze względu na swoje cenne właściwości. Jest to niemal doskonały produkt pochodzący z Polski, który nie tylko wzmacnia organizm, ale dostarcza do niego wiele cennych składników. Zatem czym dokładnie jest ten owoc? Jakie są jego główne właściwości i gdzie jest on stosowany?

Sok z aronii dla każdego

Sok z aronii charakteryzuje się pięknym kolorem ciemnej, głębokiej czerwieni. Właściwości zdrowotne tego owocu są nie do przecenienia. Jest to antidotum między innymi na choroby cywilizacyjne takie jak: nadciśnienie, miażdżycę, a także nowotwory i schorzenia oczu. Przygotowuje się go z jagód aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa). Jest to krzew, któremu spodobał się europejski klimat. Wspomniany krzew wspaniale rośnie, jak również owocuje w Polsce. Zdecydowanie jesteśmy potentatem w uprawie tych owoców. Wczesną jesienią owoce tego krzewu nadają się do zbioru.

Pochodzący z Ameryki Północnej owoc należy do tej samej rodziny, co jarzębina. Sprowadzenie aronii do Europy zawdzięczamy słynnemu rosyjskiemu sadownikowi Miczurinowi. Wyhodował on rozmaite, nowe gatunki roślin i badacz miał zapędy do diametralnego przekształcania przyrody. Za aronię jednak europejczycy powinni mu być wdzięczni. Owoce są bogate w składniki, które pomagają obronić się przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi.

Dlaczego owoce aronii są ciemne?

Antocyjany to barwniki znajdujące się w ciemnych owocach. Zawarte są między innymi w aronii, jak również czarnych jagodach, czarnych porzeczkach oraz jeżynach, malinach, czy też żurawinach lub wiśniach. Są bardzo cenne, ponieważ wpływają na wzmocnienie naszej odporności, a także na zachowanie urody. Antocyjany również niwelują stres oksydacyjny, który jest bardzo szkodliwy dla naszego organizmu i niestety przyspiesza procesy starzenia skóry.

Warto pić sok z aronii i jeść jej owoce, ponieważ jest to jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Nie gromadzi metali ciężkich, a także pestycydów lub herbicydów. Składa się w znacznej większości z tanin, które są dobre dla zdrowia. Wspomniane substancje decydują o cierpkim oraz wyrazistym smaku. Ponadto owoc zawiera witaminę C, jak również witaminy z grupy B: B2 i B6, a także witaminy PP, E oraz karoten (określany prowitaminą A). Oprócz witamin, owoc posiada także liczne mikroelementy takie jak: pektyny, kobalt i jod, a także bor, miedź, jak również mangan, molibden oraz błonnik.

Prozdrowotne właściwości aronii

Owoce aronii zawierają tak zwane polifenole, które zaliczane są do związków mogących ingerować w procesy kancerogenne we wczesnych ich etapach. Tym samym picie soku z aronii lub też jej spożywanie w surowej postaci może przyczynić się nie tylko do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworu, ale także we wczesnym jego etapie można zahamować jego rozwój.

Aronia także posiada bardzo istotny wpływ na różne czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Jak wykazują najnowsze badania, wspomniane wcześniej polifenole wykazują  zdolność do ochrony oraz regeneracji komórek śródbłonka. Przyczyniają się również do poprawy ich funkcjonowania. W dużym stopniu także zapobiegają zlepianiu się płytek krwi.

Aronię bardzo często stosuje się także w celu zapobieganiu cukrzycy. Etiologia cukrzycy bezpośrednio związana jest przede wszystkim z upośledzoną produkcją insuliny lub też niewrażliwością komórek na ten hormon. Skutkuje to zaburzeniem właściwego poziomu glukozy we krwi pacjenta. Dlatego przeciwcukrzycowy potencjał owocu może wynikać w dużej mierze ze zmniejszenia aktywności maltazy oraz sacharazy w śluzówce jelita cienkiego. Jednak niewykluczone są również inne mechanizmy, takie jak stymulacja wychwytu glukozy, jak również zwiększanie wydzielania insuliny, a także redukcja stresu oksydacyjnego. Jak wynika z najnowszych badań, spożywanie przez trzy miesiące soku z aronii przez pacjentów z insulinoniezależną cukrzycą, znacząco przyczyniło się do redukcji stężenia glukozy na czczo.

Aronia jest także doskonale redukuje nasze ciśnienie i jest bardzo dobra na nasze oczy. Bioflawonoidy pochodzące z aronii to przede wszystkim rutyna oraz antocyjany. Wspomniane związki działają korzystnie na naczynia krwionośne. Wzmacniają je oraz uelastyczniają, a także uszczelniają ich ściany, jak również regulują przepuszczalność. Bioflawonoidy z aronii przyczyniają się również do znacznego obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Poprawiają także pracę najdrobniejszych naczynek krwionośnych, na przykład tych znajdujących się w oku oraz wokół mieszków włosowych. Opóźniają tym samym postępowanie najbardziej niebezpiecznych chorób oczu, między innymi jaskry i zaćmy, a także degeneracji plamki żółtej na siatkówce, określanej jako AMD. Antocyjany ponadto regenerują rodopsynę, czyli barwnik zlokalizowany na siatkówce, wpływający na jakość widzenia.

Zastosowanie popularnej aronii

Jest to doskonałe rozwiązanie dla każdego, ponieważ jak już wcześniej wspomniano ten owoc posiada wiele różnorodnych składników odżywczych, które doskonale wpływają na nasz organizm. Taki sok zaleca się pić także małym dzieciom, aby już od najmłodszych lat wzmacniać ich odporność.

Jednak z aronii można przyrządzić również inne rzeczy, niż tylko sok. Niestety wiele osób się na to nie decyduje, ponieważ owoce jak już wcześniej wspomniano mają cierpki smak. Istnieje bardzo dobra metoda, za pomocą której można pozbyć się tej goryczki w owocach. Warto taką aronię wsadzić do zamrażalnika na około 48 godzin. Tym samym owoce utracą swoją cierpkość i będą mogły zostać wykorzystane jako dodatek do wielu potraw. Zdecydowanie najprościej jest przygotować suszoną aronię, która zimą będzie doskonałym składnikiem, który z powodzeniem można dodawać między innymi do herbaty. Jednakże z takich owoców, które nie posiadają już gorzkiego smaku można także wykonać różnego rodzaju dżemy oraz galaretki, a także konfiturę do mięs. Wiele osób dodaje także taką aronię do ciast. Z pewnością będzie to bardzo smaczny dodatek do wielu potraw, który nie tylko wzbogaci ich smak, ale jednocześnie wzmocni naszą odporność.

W trosce o swoje zdrowie, należy przede wszystkim przestrzegać odpowiedniej diety. To co spożywamy na co dzień jest bardzo istotne dla naszego organizmu, choć wiele osób wciąż nie zdaje sobie z tego sprawy. Dostarczanie odpowiednich składników, witamin oraz minerałów do naszego organizmu także wzmacnia naszą odporność i sprawia, iż nie będziemy znajdować się w grupie ryzyka osób, którym grożą między innymi choroby cywilizacyjne. Warto pić przykładowo sok z aronii lub też spożywać ten owoc w całości. Jest to bogate źródło wielu witamin oraz minerałów, dzięki którym z pewnością będziemy cieszyć się doskonałym zdrowiem przez długie lata.