Pokrzywa - roślina o niezwykłych właściwościach

PokrzywaCoraz częściej dbając o zdrowie i odporność naszego organizmu, zwracamy się ku tradycyjnym środkom, które były popularne wśród naszych babć. Wiele spośród tych zapomnianych specyfików ma naprawdę fenomenalne działanie, ale obecnie jest po prostu zapomniana. Jednym z najbardziej niedocenianych naturalnych, ziołowych preparatów jest herbatka z pokrzywy - niepozornej rośliny powszechnie porastającej polskie łąki.

Pokrzywa zwyczajna (z łaciny Urtica dioica) nie bez powodu nazywana jest naturalnym antybiotykiem. Jest ona źródłem witaminy C, która w naturalny sposób podnosi odporność organizmu oraz pomaga zwalczać objawy przeziębienia i grypy. Ponadto poprzez stymulację leukocytów, pokrzywa wpływa na zwiększenie produkcji interferonu oraz antygenów wirusowych. Te naturalne przeciwciała efektywnie zmagają się z patogenami chorobotwórczymi, dzięki odpowiadają za szybkie zwalczanie infekcji bakteryjnych oraz wirusowych.

Regularne picie herbatki z pokrzywy zaleca się osobom borykającym się ze schorzeniami ze strony układu moczowo-płciowego. Pokrzywowa kuracja skutecznie oczyści drogi moczowe oraz wspomoże wypłukiwanie się niebezpiecznych bakterii. Kamica nerkowa, częste stany zapalne pęcherza moczowego - przy tych schorzeniach warto włączyć do swojej codziennej diety kubek pokrzywowego naparu. Dodatkowo mamy okazję oczyścić w ten sposób cały organizm z toksyn oraz zlikwidować obrzęki i opuchliznę, będące zazwyczaj efektem nadmiernego gromadzenia wody w organizmie. Efekt ten szczególnie docenią kobiety ciężarne oraz pragnące zrzucić zbędne kilogramy. Herbatka z pokrzywy rekomendowana jest także dla osób chorujących na dnę moczanową, gdyż skutecznie usprawnia proces wypłukiwania z organizmu złogów kwasu moczanowego.

W niepozornej pokrzywie odnaleźć możemy ogromne bogactwo minerałów, takich jak wapń, fosfor, potas czy jod. Ale zdecydowanie najbardziej ceniona jest ona ze względu na wysokie stężenie żelaza, przez co wykorzystywana jest w walce z anemią, niedokrwistością oraz zaburzeniami krzepliwości krwi. Dzięki zawartości witaminy K, kwasu foliowego, chlorofilu oraz flawonoidów i garbników, herbatka z pokrzywy poprawia poziom hemoglobiny w osoczu oraz zwiększa produkcję erytrocytów.

Właściwości rośliny z pewnością docenią osoby mające problemy z układem pokarmowym. Pokrzywa wspomaga regenerację wątroby oraz zwiększa ilość soków trawiennych, usprawniając przemianę materii. Herbatka z pokrzywy nie zawiera cukru, ale diabetycy powinni zainteresować się nią przede wszystkim dlatego, że pokrzywa ma zdolność obniżania poziomu cukru we krwi.

Mnogość składników mineralnych oraz witamin - oprócz witamin C i K, pokrzywa zawiera także witaminę B3 oraz witaminę E, zwaną witaminą młodości - sprawia, że regularne picie herbatki pokrzywowej zaowocuje poprawą stanu włosów, skóry i paznokci. Właściciele słabych i łamliwych włosów oraz paznokci już po kilku tygodniach stosowania pokrzywy odczują ich zdecydowane wzmocnienie. Ponadto przyśpieszeniu ulegnie także tempo wzrostu nowych włosów.