Oliwa - zdrowy tłuszcz

Oliwa z oliwekOliwa z oliwek

O wiecznie zielonym drzewie oliwnym mówi się już od najstarszych czasów zarówno w mitach jak i legendach. Oliwę używa się zarówno w gastronomi jak i co raz większe zastosowania odnosi w kosmetyce.

Oliwa z oliwek bogata jest w fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Stosowana na skórę działa nawilżająco jak i ochronnie.

Oliwa z oliwek ma lekką, aczkolwiek tłustawą, antybakteryjną konsystencję. Jej właściwości sprawiają, że nie podrażnia skóry, a wręcz łagodzi jej suchość i drobne podrażnienia. Jest to znakomity olejek naturalny, który możemy zastosować w pielęgnacji skóry twarzy i ciała, a nawet włosów i paznokci. Musimy pamiętać, aby wybierać dobry gatunek oliwy, najlepiej taki z pierwszego tłoczenia.

Oliwę z oliwek możemy bezpośrednio nałożyć na twarz, szczególnie przydatna będzie dla cery bardzo suchej. Możemy również dodać parę kropel oliwy do ulubionego kremu lub maseczki, jej właściwości wzbogacą się o jej odżywcze działanie.

Zanim umyjemy włosy możemy nałożyć własną maseczkę. Lekko podgrzejemy pół szklanki oliwy z sokiem ze świeżo wyciśniętej połowy cytryny i wmasowujemy we włosy. Czekamy około 10-15 minut i myjemy włosy szamponem. Taka mieszanka nawilży, odżywi i nabłyszczy włosy. Ale uwaga, włosy mogą wydawać się tłuste po umyciu. Specyfik pomoże też jeśli borykamy się z rozdwojonymi końcówkami. Zwalcza także łupież. Inny rodzaj maseczki do włosów z użyciem oliwy to mieszanka żółtka z dwiema łyżkami oliwy - doskonale wzmacnia i odżywia włosy.

Czy dieta, w której pojawia się tłuszcz, może być jednocześnie dietą zdrową? Specjaliści od zdrowego żywienia wiedzą doskonale, że zdrowa dieta nie musi wcale rezygnować z obecności tłuszczu.

Wystarczy tylko tak wybrać tłuszcze, by były one możliwie jak najbardziej przyjazne dla człowieka. Rezygnacja z tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi to pierwszy krok w stronę sukcesu. Te osoby, których dieta zacznie bazować na takich tłuszczach, jak oliwa, z całą pewnością odniosą wiele korzyści.

Dlaczego właśnie oliwa jej polecana? Znana i ceniona już od kilku tysięcy lat, wyjątkowo popularna w kuchni w rejonie śródziemnomorskim, ma wyjątkowe właściwości. Oliwa sprawia, że nasze sałatki stają się smaczniejsze, pozwala nam też cieszyć się smakiem smażonych potraw. Wpływa jednocześnie na nasze zdrowie. Od dawna wiadomo, że oliwa jest tłuszczem, dzięki któremu nasza dieta staje się znacznie bardziej wartościowa.

Z powodzeniem może być stosowana jako dodatek do gotowania przez te osoby, które troszczą się o swą sylwetkę, mogą też po nią sięgać ci, dla których wartością najważniejszą jest zdrowie. To bardzo zdrowy tłuszcz, który pomaga utrzymywać nam poziom cholesterolu na odpowiednim poziomie. Oliwa sprawia jednocześnie, że nasza dieta pozwala nam chronić serce oraz układ krwionośny. Nie brak dowodów na to, że ci, którzy po taki tłuszcz sięgają, są bardziej odporni na proces starzenia się, mają też mniej problemów ze zdrowiem. Jeśli zatem chcemy zachować dobrą formę, powinniśmy w porę zamienić zwierzęce tłuszcze smaczną oliwą. Nic na tym nie stracimy, a możemy bardzo wiele zyskać.