Niezwykła żurawina - dlaczego warto po nią sięgać?

ŻurawinaChoć cieszy się w Polsce coraz większą popularnością, nie każdy jest w stanie docenić jej właściwości i korzystny wpływ na ludzkie zdrowie. A przecież żurawina to wyjątkowy dar natury, dzięki któremu nasza dieta stanie się jeszcze bardziej wartościowa. Co warto wiedzieć na temat leczniczych właściwości żurawiny?

Żurawina i jej lecznicze właściwości

Żurawina od wieków znana jest ze swych właściwości prozdrowotnych. Zawdzięcza je dużej zawartości witamin, soli mineralnych, pektyn, kwasów organicznych czy karonetoidów. Żurawinowy ekstrakt przydaje się w leczeniu infekcji dróg moczowych oraz w zapobieganiu infekcji pęcherza moczowego. To dlatego, gdyż związki obecne w jej owocach wypłukują z dróg moczowych bakterie E. coli- sprawcę tychże infekcji. Również spożywanie żurawiny przyczynić się może do zredukowania opuchnięć i wyzbycia się nadmiaru wody z organizmu. Spożywanie owoców żurawiny zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych oraz wpływa na redukcję chorób dziąseł. Regularne picie soku z żurawiny wpływa korzystnie na cały nasz organizm. Dostarcza mu witamin C, A, B1 czy B2. Wpływa dobroczynnie na układ krwionośny i chroni przed chorobami nowotworowymi.

Żurawina to roślina, która ze względu na swe właściwości prozdrowotne powinna na co dzień gościć w naszej kuchni. Jest znakomitym dodatkiem do wypieków, przyrządzić z niej można sok czy wspaniałą, a zarazem zdrową konfiturę.

Dla kogo dieta z dodatkiem żurawiny będzie najlepszym rozwiązaniem?

Dieta, w której żurawina będzie się pojawiać regularnie, może pomóc wielu osobom walczącym z różnego rodzaju przypadłościami. Wiadomo, że owoc ten może zapewnić nam większą ochronę przed miażdżycą, a powstający z żurawiny sok jest jednym z najskuteczniejszych leków stosowanych w walce ze stanami zapalnymi dróg moczowych. Ze względu na zawartość silnych przeciwutleniaczy, owoce żurawiny są ważnym składnikiem diety antynowotworowej. Wykazano już, że owoce te mogą minimalizować ryzyko wystąpienia raka piersi w przypadku kobiet, z kolei panom zapewniają większą ochronę przed rakiem prostaty. Po żurawinę warto też sięgać ze względu na ochronę dziąseł przed szkodliwym działaniem bakterii, które stają się przyczyną poważnych problemów ze zdrowiem jamy ustnej.

Jak można wykorzystać żurawinę?

Żurawina to nie tylko zdrowy, ale i wyjątkowo oryginalny dodatek do wielu potraw. O tym, w jaki sposób możemy wykorzystać ją we własnej kuchni, informują nas coraz liczniejsze i coraz ciekawsze przepisy na dania, w których pojawia się ten niezwykły owoc. Co z nich wynika? Żurawinę z powodzeniem możemy wykorzystać jako oryginalny dodatek do potraw mięsnych lub do smażonych serów. Kurczak w sosie żurawinowym, pieczeń z żurawiną lub oscypek podawany z konfiturą z tego owocu - oto najpopularniejsze przepisy, z jakimi możemy się dziś spotkać. Żurawinę można też wykorzystywać jako dodatek do wielu sałatek oraz domowych ciasteczek. Świeża lub suszona żurawina staje się z kolei zdrową przekąską, po którą z pewnością warto sięgać ze względu na jej wyjątkowe właściwości.

Niepozorna żurawina to moc witamin i minerałów, które mają wyjątkowy wpływ na nasz organizm. Dieta, w której żurawina będzie się pojawiać dość często, zapewni nam skuteczną ochronę przed groźnymi wirusami i bakteriami. Większa ochrona przed rakiem, zdrowe drogi moczowe oraz silny układ odpornościowy - oto korzyści, na jakie mogą liczyć wszyscy miłośnicy żurawiny.