Naturalny słodzik - ksylitol, czyli cukier brzozowy

Ksylitol - cukier brzozowyCukier brzozowy to naturalny słodzik, który pozyskiwany jest z kory i drewna popularnego w całej Europie drzewa. Biała kora brzozy może kojarzyć się ze słodyczą cukru, ale jego pozyskiwanie nie jest sprawą prostą. Jeżeli weźmiemy pod uwagę, to jak wytwarza się ksylitol cena jednego kilograma przestanie dziwić. Bo trzeba przyznać, że nie jest to najtańsza alternatywa cukru na rynku. Dlaczego warto zainteresować się ksylitolem?

Po pierwsze warto pamiętać, że ten słodzik nie jest produktem wytwarzanym ze słodkiego syropu brzozowego. Za słodkawy smak soku z brzozy odpowiadają zupełnie inne cukry - fruktoza, glukoza i sacharoza. Interesujący nas cukier brzozowy pochodzi z polisacharydów, czyli cukrów złożonych. Ksylany budują ściany komórkowe drewna i kory brzozowej, ale człowiek ma z nimi jeden poważny problem. Ludzki organizm nie trawi pochodnych celulozy, więc aby z brzozy wydobyć prawdziwą słodycz trzeba najpierw porozbijać złożone cukry do postaci przyswajalnej. Proces wytwarzania i oczyszczania ksylitolu opracowali Finowie, korzystając z dość skomplikowanych reakcji chemicznych - dlatego właśnie gdy kupujemy ksylitol cena obejmuje nie tylko sam surowiec, ale także bardzo trudny proces jego pozyskiwania. Czy warto zatem brać go pod uwagę w swojej diecie? Zdecydowanie warto, jeżeli pragniemy zrezygnować ze zwykłego, niezdrowego i kalorycznego cukru. Czy jednak można nim w pełni zastąpić klasyczny, biały kryształ?

Gdyby postawić przed kimś cukier brzozowy i cukier zakupiony w pierwszym lepszym sklepie, to pod względem wizualnym i smakowym trudno byłoby je odróżnić. Jedyną różnicą jest to, że w ksylitolu wyczuć można bardzo przyjemny, łagodny aromat mięty. Czy to jednak oznacza, że od zwykłego cukru odróżnia ksylitol cena i nic więcej? Zdecydowanie nie - przede wszystkim cukier brzozowy jest znacznie mniej kaloryczny, a dodatkowo jego indeks glikemiczny jest dużo niższy niż w przypadku surowca pozyskiwanego z buraków lub trzciny cukrowej. A to oznacza, że jest to idealny słodzik dla osób cierpiących na cukrzycę.

Cukier z brzozy należy do węglowodanów z grupy polioli, które stosunkowo wolno wchłaniane są przez przewód pokarmowy człowieka. Dodatkowo ich przyswajanie odbywa się niemal niezależnie od hormonów peptydowych i tym samym, nie zwiększają poziomu cukru we krwi i nie stymulują wydzielania insuliny. To właśnie sprawia, że w jego wypadku indeks glikemiczny to jedynie IG:8, podczas gdy sacharoza cechuje się wartością glikemiczny równą IG:70, a glukoza IG:100 - na pierwszy rzut oka widać, iż jest to wartość wielokrotnie wyższa niż w przypadku ksylitolu. Biorąc to pod uwagę, widzimy, że dla cukrzyka kupującego ksylitol cena ma drugorzędne znacznie - na pierwszym miejscu stawiane są bezpieczeństwo i zdrowie. Z tą opinią zgadzają się również lekarze i dietetycy, którzy polecają cukier brzozowy osobom z zakłóconą tolerancją glukozy, odpornością na insulinę i cukrzykom.

Czy to jednak jedyna zaleta tego produktu?

Nie - cukier brzozowy ma jeszcze kilka cech, dla których warto się nim zainteresować. Przede wszystkim to doskonała alternatywa dla osób odchudzających się. Jego względnie niska wartość energetyczna to ogromna zaleta dla każdego, kto pragnie zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Cukier brzozowy zawiera prawie dwukrotnie mniej kalorii niż klasyczny biały cukier i dodatkowo zmniejsza apetyt na inne słodkości, co w przypadku diety jest niezwykle cenną właściwością. Warto wspomnieć o tym, że ksylitolem powinny zainteresować się wszystkie osoby, które pragną czarować pięknym uśmiechem. Używanie cukru brzozowego pomaga w profilaktyce chorób zębów i zapobiega próchnicy. Spowodowane jest to głównie faktem, że przywraca on prawidłową kwasowość w jamie ustnej, co chroni szkliwo przed niszczącym działaniem kwasów. Z tego powodu jest to idealny produkt dla dzieci, których młode zęby najbardziej narażone są na próchnicę i paradontozę. Można zatem powiedzieć, że kupując ksylitol cena obejmuje też sumy związane z unikaniem wizyt u stomatologa. Cukru brzozowego można także używać po posiłku, w formie słodkiej płukanki - zdecydowanie poprawi to pH jamy ustnej i pozytywnie wpłynie na stan zębów.

W przeciwieństwie do klasycznego cukru, używanie ksylitolu reguluje kwasowo-zasadową harmonię organizmu. W praktyce znaczy to, że spożywanie cukru brzozowego w znacznym stopniu hamuje rozwój i namnażanie szkodliwych bakterii i drożdżaków. Osoby cierpiące na częste infekcje bakteryjne i wszelkiego rodzaju grzybice zwykle otrzymują zalecenie by zrezygnować z sacharozy czy glukozy - nie dotyczy to jednak cukru z brzozy. Klasyczny słodki kryształ jest doskonałą pożywką dla niebezpiecznych mikroorganizmów.

Podsumowując - używanie ksylitolu jest zalecane głównie cukrzykom i osobom, które z racji diety odchudzającej muszą zredukować liczbę kalorii w pożywieniu, ale nie chcą rezygnować ze słodzenia herbaty czy kawy. Jest to znacznie lepsza i bardziej ekonomiczna alternatywa od syntetycznych słodzików - porównując niektóre sztuczne pastylki i ksylitol cena przemawiać będzie zdecydowanie za brzozowym cukrem. Naturalny substytut białego kryształu w przeciwieństwie do innych słodzików reguluje niektóre ważne funkcje organizmu i zmniejsza ilość problemów z zębami i wszelkiego rodzaju chorobami. Należy pamiętać, że cukier brzozowy - mimo, że powstaje z polisacharydów niestrawnych dla człowieka, nie jest substancją obcą dla naszego organizmu. Znajdziemy go w wielu popularnych polskich owocach - jagodach, malinach, gruszkach, śliwkach czy truskawkach oraz kukurydzy i wielu grzybach. Dodatkowo nasz własny organizm w niewielkich ilościach sam syntetyzuje ten cukier. Ksylitolu używać można dokładnie tak samo jak zwykłego cukru kupionego w markecie - do słodzenia napojów, doprawiania potraw i przygotowywania niskokalorycznych wypieków.