Mięta - przyprawa, zastosowanie

MiętaMięta jest jednym z tych ziół, które cieszą się dużym uznaniem zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Mięta pieprzowa jest uniwersalną rośliną, która sprawdza się też w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym.

W jaki sposób każdy z nas może skorzystać z jej wyjątkowych właściwości? O tym, że mięta ma korzystny wpływ na zdrowie, wiadomo od dawna. Mentol, uznawany za najważniejszy składnik tego ziela, ma silne właściwości bakteriobójcze.

Herbatka z między od dawna stosowana jest jako lek na dolegliwości żołądkowe. Mięta może nie tylko złagodzić problemy z bólem brzucha, ale i poprawić apetyt. Dodatkową zaletą tego ziela są te jego właściwości, dzięki którym mięta pomaga w walce ze zbyt wysokim ciśnieniem.

Miętę można też z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Jako przyprawa często pojawia się ona w kuchni włoskiej, w której stosowana jest przede wszystkim jako dodatek do karczochów oraz szpinaku. Często pojawia się ona w sałatkach, a jej liście mogą poprawić smak kotletów wieprzowych lub pieczonej baraniny. Jednym z ciekawszych dań jest tu przepis na kotlety wieprzowe po persku, w którym jako przyprawa pojawia się nie tylko ziele mięty, ale także sól, pieprz i czosnek.