Dieta - jak wpływa na stan skóry?

Wpływ diety na skóręNa stan naszej skóry ma wpływ wiele czynników m. in. pielęgnacja, środowisko, w którym przebywamy, styl życia, wiek i dieta. Dieta ma znaczny wpływ na stan i kondycję naszej skóry. Spożywając, produkty wysoko przetworzone zaśmiecamy, nasz organizm dostarczając, mu pustych kalorii i tłuszczy bez żadnych wartości odżywczych.

Sucha szara odwodniona skóra, pękające naczynka lub zajady tworzące się kącikach ust to sygnał świadczący o niedoborze witamin w naszym organizmie. Niedobory witamin najlepiej uzupełnić spożywając wartościowe bogate w witaminy i minerały produkty - nieocenionym źródłem witamin są świeże warzywa i sezonowe (najlepiej od lokalnych dostawców) owoce.

W naszej diecie powinny znaleźć się też mięso i ryby oraz wartościowe oleje np. oliwa z oliwek. Układając dietę warto pamiętać o prawidłowym nawodnieniu organizmu. Woda jest ważnym elementem w naszej codziennej diecie - prawidłowe nawilżenie skóry zależne jest m. in. od ilości wypijanych płynów.

Zapotrzebowanie na wodę przez dorosłego człowieka to około 2, 5 litra dziennie - dawka ta może ulegać zmianie w zależności od stanu zdrowia i potrzeb danego organizmu. Woda pełni ważną funkcję w naszym organizmie i jest głównym składnikiem krwi, która jest odpowiedzialna za transport tlenu.

Woda wspomaga też pracę nerek, które są odpowiedzialne m. in. za usuwanie toksyn z organizmu. Sucha łuszcząca się skóra może być sygnałem, że bilans wodny naszego organizmu został zaburzony. Przyjmując, odpowiednią ilość płynów wspomagamy, procesy trawienne poprzez lepsze rozpuszczenie i wchłanianie przyjmowanych przez nas pokarmów.

Najczęstsze problemy skórne

  • Sucha łuszcząca się skóra oraz zmiany skórne w postaci trudno gojących się wyprysków - mogą sygnalizować niedobór witaminy A. Źródłem witaminy A jest wątroba wieprzowa, marchewka, masło, papryka, jaja, sery pleśniowe, ryby np. węgorz, sardynka, makrela. Witamina występuje też w brokułach, pomidorze oraz mleku.
  • Łojotok, szara cera, zajady w kąciakach ust oraz kruche łamliwe paznokcie - mogą świadczyć o niedoborze witamin z grupy B. Witamina B1 występuje w: wątróbce, rybie, roślinach strączkowych, orzechach, nasionach słonecznika, drożdżach oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych. Witamina B2 występuje w: wątróbce, jajach, produktach mlecznych, bananach, szpinaku, szparagach, awokado. Witaminę zawierają też suszone grzyby i owoce. Witamina B6 występuje w: wątróbce, mięsie, awokado, pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz suszonych owocach.
  • Pękające naczynka, zmiany skórne oraz trądzik - często spowodowane są niedoborem witaminy C. Witaminę C zawierają owoce: cytryny, pomarańcze, grejpfruty, porzeczki, maliny, truskawki, kiwi, mango. Witamina ta występuje również w warzywach: papryce, ziemniakach, pomidorach, kiszonej kapuście. Witamina C występuje też w owocach dzikiej róży i żurawinie.
  • Przedwczesne starzenie skóry - może być wywołane niedoborem witaminy D. Witaminę D organizm ludzki wytwarza pod wpływem promieni słonecznych - 20 minutowa ekspozycja na promienie słoneczne wystarcza na pokrycie ok. 90% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Witamina D występuje również w mleku i produktach mlecznych, jajach, serach dojrzewających (żółtych), olejach roślinnych i wątrobie.
  • Wiotka słabo napięta skóra - świadczy o niedoborach witaminy E. Witamina ta występuje w kiełkach pszenicy, nasionach słoneczników i migdałów, orzechach laskowych oraz oliwie z oliwek.
  • Łojotokowy stan zapalny skóry, sucha swędząca skóra - często są spowodowane brakiem witaminy F. Witamina F odpowiedzialna jest za regeneracje skóry. Witamina F występuje w tłustych rybach morskich np. śledź, łosoś, olejach roślinnych, tranie, mleku, orzechach, kiełkach pszenicy, pestkach słonecznika, nasionach dyni, migdałach, owocach awokado i oliwie z oliwek.

Minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz ładnej i zdrowej skóry

  • Wapń - jest niezbędnym minerałem zębów i kości, wspomaga gojenie ran, łagodzi zmiany zapalne i alergiczne. Wapń występuje w mleku i produktach nabiałowych, zielonych warzywach, rybach, migdałach, soi, rzepie i maku. Wapń może też występować w wodzie ze studni lub z wodociągów.
  • Miedź i żelazo - pierwiastki chemiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowanie organizmu, mają korzystny wpływ na kolor naszej skóry. Występują w: wątróbce, drożdżach, dyni, tłustych rybach, ostrygach, mięsie drobiowym, wołowym i żółtkach jaj.
  • Potas - wspomaga trawienie, przyczynia się do usuwania produktów przemiany materii z organizmu, zapobiega przesuszaniu skóry oraz minimalizuje ryzyko powstawania trądziku. Potas występuje w: morelach, bananach, orzechach, awokado, ziemniakach, brukselce, brokułach, marchewce i szpinaku.
  • Cynk - przyspiesza gojenie ran i owrzodzeń, reguluje pracę gruczołów łojowych oraz łagodzi zmiany skórne wywołane łuszczycą. Cynk występuje w: mięsie, wątróbce, mące pełnoziarnistej, żółtkach jaj, burakach ćwikłowych, brukselce, szpinaku, cebuli, marchewce, kaszy gryczanej i zielonym groszku.
  • Jod - wchodzi w skład hormonów, które są wydzielane przez tarczycę, niedobór tego pierwiastka powoduje suchą łuszczącą i szorstką skórę o niezdrowym zabarwieniu. Jod dostępny jest w jodowanej soli kuchennej, rybach i owocach morza, cebuli, pomidorach – nadmiar tego pierwiastka skutkuje zaburzeniami tarczycy.
  • Krzem - wzmacnia i uelastycznia żyły, pomocny w walce z naczynkami i żylakami. Krzem występuje w: płatkach owsianych, otrębach, marchewce, czosnku, szczypiorku, kaszy gryczanej. Największym źródłem krzemu jest skrzyp polny i pokrzywa, krzem występuje też w wodzie źródlanej.

Niedobór witamin i minerałów odbija się bardzo niekorzystnie na naszej skórze oraz zdrowiu. Stosując lekką, bogatą w świeże produkty dietę zapobiegamy wielu chorobom oraz dbamy o dobrą kondycję naszej skóry. Zróżnicowana dieta, prawidłowe nawadnianie organizmu oraz zdrowy styl życia pomogą nam zachować gładką i zdrową skórę, oraz młody wygląd na dłużej.