Baza wiedzy

ArganiaArgania żelazna

To niewielkie kolczaste drzewo pochodzi z odległego Maroka, jednak wiedza na temat jego leczniczych

Rumianek przy drodzeRumianek i dziurawiec na zdrowie od tysięcy lat

Jadąc polskimi drogami częstszym widokiem, jaki widzimy zza szyb samochodu są przydrożne białe i żół

Rośliny - róża, symbolikaSymbolika roślin w kulturze chrześcijańskiej

Kultura chrześcijańska zawiera mnóstwo symboli, które pomagają wyjaśniać wiarę, ale też znajdują zas

Pestki dyniDlaczego warto jeść pestki dyni?

Łuskanie pestek dyni to bardzo zajmująca czynność, która potrafi wciągnąć na wiele długich godzin. D

Ziele angielskieZiele angielskie

Z pewnością ziele angielskie jest jedną z przypraw najpowszechniej wykorzystywanych w polskich domac

KapustaKapusta

Kapusta zajmuje wyjątkowe miejsce wśród warzyw, zarówno jako składnik pożywienia, jaki i produktów l

Glistnik jaskółcze zieleGlistnik jaskółcze ziele

Zapewne niewielu z nas słyszało nazwę glistnik jaskółcze ziele. Jest to jednak roślina pospolita na

AseksualnośćAseksualność - świadomy wybór czy zaburzenie?

Aseksualność jest pojęciem, które słyszymy i jakiego używamy coraz częściej. Obejmuje ono brak zaint

KarczochKarczoch i jego właściwości lecznicze

Bogactwo roślin jest naszym życiem. To one właśnie tworzą pozytywną aurę, która zdrowotnie wpływa ni

Czarny bezCzarny bez i jego niezwykłe właściwości

Lista naturalnych leków i kosmetyków jest długa, a coraz szersza wiedza na temat otaczających nas ro

Imbir i jego właściwościImbir i jego właściwości lecznicze

Imbir ma całe mnóstwo korzystnych dla ciała właściwości leczniczych i w wielu kulturach (np. w kraja

OstropestOstropest - cenne wsparcie nie tylko dla wątroby

Ostropest plamisty jest cennym wsparciem dla naszej wątroby, jednak nie tylko z tego względu warto k

CzosnekCzosnek a układ pokarmowy

Zdrowa dieta, w której pojawiają się składniki pomagające nam w prawidłowym trawieniu, to sprawa bar

MiętaMięta - przyprawa, zastosowanie

Mięta jest jednym z tych ziół, które cieszą się dużym uznaniem zarówno w kuchni, jak i w medycynie n

GorczycaGorczyca - przyprawa, zastosowanie

Gorczyca znana jest przede wszystkim jako przyprawa, choć wśród jej składników nie brak substancji w

Praca kucharzaBHP w pracy kucharza

Zawód jakim jest kucharz, wymaga nie tylko świetnego zmysłu smaku, ale również i dobrej organizacji

Zasady BHPCzym jest BHP?

Jak powinniśmy zachować się kiedy wybuchnie pożar?Co zrobić jeśli w naszej pracy panuje straszny hał